Блог > Новини

Змістовне та пізнавальне дозвілля учнів професійно-технічного училища № 14

red / Окт.27.2017. / / Нет комментариев

21 жовтня 2017 року учні Професійно – технічного училища № 14, яке знаходиться на території Вороновицької ОТГ у Вінницькому районі мали гарну можливість відвідати з пізнавальною екскурсією місто Кам’янець — Подільський та Хотинську фортецю. Під час такої поїздки учні були ознайомлені з історією Кам’янця – Подільського, відвідали історичні пам’ятки. Учні дізналися,що Кам’янець – Подільський – одне з найбільш мальовничих міст у Східній Європі. Не випадково його називають «квіткою на камені», «перлиною Поділля». Назва міста походить від слова «камінь» або «кам’яний», вона містить і другу частину, яка показує історичну місцевість розташування Поділля. Кам’янець — Подільський розташований у мальовничій місцевості на Подільській височині. Територією міста протікає річка Смотрич, що на відстані 20 км до її впадини у Дністер. За археологічними джерелами, виникнення Кам’янця датується кінцем XII століття — початком XIII століття. Саме цій версії віддають перевагу сучасні дослідники з поміж чотирьох гіпотез про заснування Кам’янця-Подільського.У Кам’янці-Подільському численні історико-архітектурні пам’ятки : Національний історико-архітектурний заповідник, Історичний музей-заповідник, Замок (XIV—XVI століття, перебудований у XVII—XVIII столітті), Петропавлівський кафедральний костел (XVI століття), дерев’яну Хрестовоздвиженська церква (XVIII століття).
Також учні професійно – технічного училища № 14 відвідали «Кафедральний костел Святих апостолів Петра і Павла». Це такий собі музей під відкритим небом, де можна послухати чарівну музику. Християнський храм за правління турків став мечеттю, до нього прибудували мінарет, а коли вигнали загарбників із міста, то нічого зносити не стали, а просто прибудували скульптуру Діви Марії. Сам храм оточений сквериком, в якому є бронзовий пам’ятник Папі Римському, а в самому приміщенні храму зберігається захоплива і дивна пам’ятка – надгробок Лаури. Ця скульптурна композиція з білого мармуру, вагою у близько 4 тонни, неймовірно зачарувала дітей своєю красою. Автор скульптури Віктор Бродський настільки точно відтворив всі деталі, що риси обличчя, навіть попри мармурову вуаль, виглядають, як справжні. Ще була одна причина відвідати костел – це органна музика. Щодня службу проводять під звуки цього інструменту, який має 972 труби. А також на території костелу Святих апостолів Петра і Павла є оглядовий майданчик, з якого відкривається вид на одне із семи чудес України – Кам’янець-Подільську фортецю.
А ще учням училища сподобалася Хотинська фортеця XIII–XVIIIст., яка стоїть у місті Хотині на Дністрі, що у Чернівецькій області. Сьогодні «Хотинська фортеця» є Державним історико-архітектурним заповідником і являється одним з семи чудес України. Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у X столітті князем Володимиром Святославичем, як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі, у зв’язку з приєднанням до неї буковинських земель. Форт, який згодом було перебудовано на фортецю, розміщувався на важливих транспортних шляхах, що з’єднували Київ із Пониззям (пізнішим Поділлям) і Придунав’ям. Сьогодні на території Хотинської фортеці створено Державний історико-архітектурний заповідник. Тут полюбляють проводити свята козацької звитяги та знімати фільми.
З екскурсійної поїздки діти їхали з радісними обличчями та повними очами захвату і вражень і кожен з них собі пообіцяв, що неодмінно поверниться сюди ще раз…

Оставить комментарий