Блог > Новини

Свято «Фестиваль Млинця та Вареника»

red / Мар.2.2017. / / Нет комментариев

В українців є багато гарних традицій, серед яких особливе місце посідає святкування останнього тижня лютого, який  в давнину носив  кілька назв: Масляна, Масниця, Сиропустний тиждень, Пущення, Колодій та інші.

І так сталося, що в професійно-технічному училищі  № 14, що знаходиться в центрі мальовничого селища Вороновиця, вже кілька років підряд відбувається гарне свято «Фестиваль Млинця та Вареника»,  присвячене саме цьому народному святкуванню.

23 лютого 2017 року центральний двір училища у Вороновиці був святково прибраний квітчастими старовинними та сучасними хустинами, вишитими українськими рушниками. Учні та педагогічний колектив  училища стали активними учасниками дійства. Безперечно, ніщо так не об’єднує людей, як свята. І тому, на свято були запрошенні гості: жителі селища, керівники установ, закладів освіти та культури селища та району, учні шкіл селища Вороновиця, сіл Комарів, Побережного, Степанівки, Тростянця та інш. Гостям було запропоновано оглядову екскурсію виставки учнівських робіт. Кожна кафедра дивувала гостей своїм творчим та креативним підходом до оформлення фестивального містечка.

Учасники фестивалю та гості мали можливість придбати та скуштувати різноманітні кондитерські вироби, які приготували учні, що здобувають в училищі професію «Кухар; кондитер».

Дуже яскраво та цікаво була представлена кафедра професії «Бджоляр; столяр». Гості та всі бажаючі мали змогу оглянути виставку виробів з дерева та придбати продукти бджільництва: мед, пилок, вироби з бджолиного воску – фігурки та свічки з підсвічниками.

Учні та майстри кафедри «Швачка. Оператор швацького устаткування» представили для реалізації свої  роботи – сучасний спецодяг для кухарів, кондитерів,  набори постільної білизни.

Активними були представники інших професій, які здобувають учні в нашому училищі. Так, монтажники санітарно-технічних систем та устаткування»  виставили для огляду вироби з металу – гойдалки різних розмірів, на яких з великим задоволенням розважались дітки :), які завітали на свято з Вороновицького дитячого закладу «Родинний дім».

Представники аграрної кафедри «Слюсар з ремонту с/г машин і устаткування І-ІІІ розряду;  тракторист-машиніст с/г виробництва категорії А1, А2, В1; водій автотранспортних засобів категорії С» виставили оригінальні мішечки зі зразками зернових культур, які особисто вирощували  на училищних полях.

Представники кафедри «Штукатурів, лицювальників-плиточників; малярів» виготовили оригінальне мозаїчне панно з назвою закладу.

А яке свято без гарної української пісні? Силами учнів училища — учасниками художньої самодіяльності, під керівництвом Савчук Світлани Степанівни (керівника художньої самодіяльності Професійно-технічного училища № 14) було підготовлено змістовну концертну програму з запальними піснями та жартівливими конкурсами.

Але найбільшого задоволення всі присутні отримали  від частувань смачними млинцями та варениками з різноманітними начинками, гарячою юшкою, смаженою на вогнищі картоплею. Символами фестивалю стали зварений великих розмірів вареник з ягодами та зшитий руками учнів-швачок великих розмірів декоративний білий вареник.

Таке народне свято, як «Фестиваль Млинця та Вареника», яке відбулось у Вороновиці 23 лютого 2017 року на території Професійно-технічного училища     № 14 у черговий раз доводить, що для кожного із нас важливі звичаї наших пращурів жити у гармонії з природою, мирі та злагоді зі своїми близькими.

                          

Ніщо не здатне існувати у цьому світі без добра!

Оставить комментарий